Zwangerschapsyoga

Babymassage

MaikelMartens_100409_IMG_2591.jpg
 

Zwangerschapsyoga

In de zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam en het geeft vertrouwen en rust wanneer je jezelf voorbereidt op wat er in je lichaam verandert en op de bevalling en de tijd daarna.

Yoga kan je daarbij ondersteunen, je leert je lichaam kennen en wat jezelf nodig hebt om je aan de veranderingen te kunnen aanpassen, in de yogalessen staat de beleving van de zwangerschap centraal. Yoga leert ons in het moment te zijn en te vertrouwen op wat er is. De yogahoudingen aangepast aan de zwangerschap laten je lichaam flexibel zijn, je spieren worden sterker en soepeler en je leert te ontspannen. Je leert de adem bewust te voelen en in te zetten om contact te maken met je kindje en de relatie tussen de adem en ontspanning te ervaren. De lage buikadem krijgt hierbij veel aandacht, dit is het gebied waar jouw kindje groeit. De ademtechnieken die je tijdens de yogales leert ondersteunen je tijdens de bevalling, ook het vertrouwen in jezelf en in jouw lichaam wordt groter, zodat er overgave kan ontstaan aan dat wat de natuur van je vraagt.

Het samen zijn met andere vrouwen die zwanger zijn geeft de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en te delen. Na de bevalling is er een terugkombijeenkomst waar moeder en kind aan deelnemen, om zo elkaars kinderen te kunnen bewonderen en met elkaar in gesprek te kunnen gaan over de bevalling en de tijd daarna.

Informatie over de kosten.

 

Cursus

In de cursus leer je om helemaal in het hier en nu te zijn, je aandacht bij je kindje en wat er in je lichaam gebeurt, voelen en beleven van het moment staan centraal. Door te vertrouwen op het moment en de signalen van je lichaam goed op te pakken, kun je hier ook op vertrouwen tijdens de bevalling.

Zwangerschapsyoga is een doorlopende cursus waar je aan kunt beginnen vanaf 16 weken zwangerschap en je kunt blijven tot aan je bevalling. Het voordeel wanneer je vroeg in je zwangerschap start is dat je ruim tijd hebt om de verbinding tussen adem en ontspanning te leren voelen.

Elke maand wordt er een ander thema behandeld ter voorbereiding op de zwangerschap en de tijd daarna. Thema’s die aan bod komen zijn: ontspanning, concentratie en kracht. Deze 3 thema’s komen in alle fases van de zwangerschap en bevalling en de kraamtijd terug.

Zwangeryoga-2.jpg

Themas

In de maand waarin het thema ontspanning centraal staat, leer je hoe adem en ontspanning met elkaar verbonden zijn en te voelen in het hele lichaam. Je leert steeds meer te vertrouwen op wat de natuur van je vraagt. Oefeningen tijdens deze maand zijn hierop afgestemd en de ontsluitingsweeën worden uitgebreid behandeld.

Tijdens het thema concentratie, wordt geleerd om de aandacht te richten waar zij verlangd wordt, in de zwangerschap op de gebieden in het lichaam die deze concentratie vragen en tijdens de bevalling de adem daar te laten zijn waar nodig. Ook de partner helpt om de concentratie te vergroten door het ondersteunen bij klachten, zoals b.v. het masseren van de rug ook tijdens de weeën. De docent geeft informatie over klachten tijdens de zwangerschap, harde buiken, oefenweeën en de signalen waardoor je weet dat de bevalling begonnen is. Ook geeft de docent aanwijzingen voor de kraamtijd.

Het thema kracht leert je om de relatie adem, kracht en ontspanning bewust te ervaren. Ontspanning is een voorwaarde om kracht te kunnen voelen. In de yogahoudingen komt deze verbinding tussen ontspanning en kracht terug, je leert overbodige spanning los te laten om zo in je kracht te kunnen komen. Tijdens dit thema komen de verschillende fases van de bevalling aanbod, vooral de persfase. De docent vertelt over de verschillende baarhoudingen en waarom deze houdingen geschikt zijn en het gebruik van de adem tijdens deze fase.

 

Partners

Elke maand is er een partnerles, waarin de partners zelf de yogahoudingen kunnen ervaren, tips krijgen om te ondersteunen en meegenomen worden in de voorbereiding en kennis over de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Zoals massagetechnieken, de juiste informatie geven tijdens de bevalling en er helemaal voor de vrouw kunnen zijn.

 

 
AdobeStock_61081030_Preview.jpeg

Babymassage

Babymassage is een liefdevolle ontspanningsmassage waar moeder/verzorger en kind samen van kunnen genieten. Het is niet moeilijk om te leren en te geven en een prachtig moment om aandacht en respectvol samen te zijn.

Een cursus babymassage kan wanneer de baby 6 weken oud is en tot een jaar, een groep bestaat uit maximaal 6 moeders/verzorgers en hun kindjes en natuurlijk zijn de partners ook van harte welkom.

Naast de bijeenkomsten in een groep bestaat de mogelijkheid om bij de ouders/verzorgers thuis de massage te leren.

De cursus in een groep bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2 uur, naast de massage worden er ook thema’s besproken en is er ruimte voor vragen of de inbreng van eigen thema’s. Een individuele cursus wordt op afspraak thuis bij de ouders/verzorgers gegeven en kan uit 1 of 2 bijeenkomsten bestaan.

Informatie over de kosten.